wtorek, 15 grudnia 2015

Świątecznie w Anglii

Śięta w Anglii różnią się od tych polskich znacząco. Być może na wystawach sklepowych widać przepiękne dekoracje, a ludzie szaleją w pogoni za prezentami. 

Ze statystyk wynika, że aż 25% anglików jest niewierząca, a co się z tym wiąże święta nie są obchodzone religijnie.

Podczas gdy my przykładamy wielką wagę do świątecznych posiłków i niektórzy już zaczynają pichcenie w kuchi na 3 dni
przed Wigilią, w Anglii takie rzeczy nie mają miejsca.

W zamian do dwóch najważniejszych czynności należy:

1) Zdobycie nowej lub wygrzebanie z szafy CHRISTMAS JUMPER!! Świąteczny sweterek noszą dzieci, młodzi, osoby starsze, a nawet w pracy jest taki zwyczaj.

Kolejną najważniejszą rzeczą jest:
2) Danie bożonarodzeniowe- Christmas pudding!!
Przepis na to a la ciasto jest dość skomplikowany, wieludomach przygotowywany jest według własnego przepisu. Prawdziwy pudding zawiera w sobie głównie suszone owoce oraz alkohol i dojrzewa nawet do dwóch miesięcy. 

Dla tych którzy lubią podejmować ryzyko, przykładowy przepis na Christmas pudding poniżej (przepis ze strony MojeGotowanie.pl).



Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 9 godzin
Kaloryczność: 600 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 25 dag migdałów
  • po 15 dag daktyli, rodzynek sułtańskich, koryntek, wiśni z konfitury
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • po 5 dag fig i orzechów laskowych
  • 300 ml piwa Guinness
  • po 60 ml jasnego rumu i brandy
  • 10 dag mąki
  • 10 dag chałki lub bułki bez skórki
  • 3/4 kostki masła
  • szklanka cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • 3 jajka
  • szczypta Przyprawy do piernika PRYMAT
  • sól

Etapy przygotowania

■ Daktyle i figi pokroić, orzechy laskowe i 10 dag migdałów posiekać, wsypać do miski, wymieszać z koryntkami, sułtankami, wiśniami i kandyzowaną skórką. Zalać 150 ml piwa, rumem i brandy. Wymieszać, odstawić na noc.
■ Pozostałe migdały zmielić. W drugiej misce wymieszać je z mąką, solą, pokruszoną chałką, cukrem, otartą skórką cytrusów, przyprawą do piernika, ubitymi jajkami i startym zimnym masłem. Dodać bakalie, wymieszać, dolewając pozostałe piwo, aż do uzyskania kleistej konsystencji.
■ Wyłożyć do formy budyniowej lub żaroodpornego naczynia z okragłym dnem. Przykryć pergaminem, obwiązać sznurkiem i ściśle zawinąć w lnianą ściereczkę, zamoczoną w gorącej wodzie. Wstawić do dużego garnka z wodą i na małym ogniu gotować pod przykryciem ok. 6 godzin, uzupełniając wodę, tak aby stale sięgała do połowy naczynia.
■ Ostudzone ciasto wyjąć, owinąć nowym pergaminem i trzymać w chłodnym miejscu (nawet cały rok). Przed świętami ponownie owinąć ściereczką i gotować 2 i 1/2 godziny. Przed podaniem polać gorącym rumem lub brandy. Podawać z masłem z brandy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...