Ze statystyk wynika, że aż 25% anglików jest niewierząca, a co się z tym wiąże święta nie są obchodzone religijnie.
Podczas gdy my przykładamy wielką wagę do świątecznych posiłków i niektórzy już zaczynają pichcenie w kuchi na 3 dni
przed Wigilią, w Anglii takie rzeczy nie mają miejsca.
W zamian do dwóch najważniejszych czynności należy:
1) Zdobycie nowej lub wygrzebanie z szafy CHRISTMAS JUMPER!! Świąteczny sweterek noszą dzieci, młodzi, osoby starsze, a nawet w pracy jest taki zwyczaj.
Kolejną najważniejszą rzeczą jest:
2) Danie bożonarodzeniowe- Christmas pudding!!
Przepis na to a la ciasto jest dość skomplikowany, wieludomach przygotowywany jest według własnego przepisu. Prawdziwy pudding zawiera w sobie głównie suszone owoce oraz alkohol i dojrzewa nawet do dwóch miesięcy.
Dla tych którzy lubią podejmować ryzyko, przykładowy przepis na Christmas pudding poniżej (przepis ze strony MojeGotowanie.pl).
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 9 godzin
Kaloryczność: 600 kcal
Ilość porcji: 12Składniki
- 25 dag migdałów
- po 15 dag daktyli, rodzynek sułtańskich, koryntek, wiśni z konfitury
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- po 5 dag fig i orzechów laskowych
- 300 ml piwa Guinness
- po 60 ml jasnego rumu i brandy
- 10 dag mąki
- 10 dag chałki lub bułki bez skórki
- 3/4 kostki masła
- szklanka cukru pudru
- skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 3 jajka
- szczypta Przyprawy do piernika PRYMAT
- sól
Etapy przygotowania
■ Daktyle i figi pokroić, orzechy laskowe i 10 dag migdałów posiekać, wsypać do miski, wymieszać z koryntkami, sułtankami, wiśniami i kandyzowaną skórką. Zalać 150 ml piwa, rumem i brandy. Wymieszać, odstawić na noc.
■ Pozostałe migdały zmielić. W drugiej misce wymieszać je z mąką, solą, pokruszoną chałką, cukrem, otartą skórką cytrusów, przyprawą do piernika, ubitymi jajkami i startym zimnym masłem. Dodać bakalie, wymieszać, dolewając pozostałe piwo, aż do uzyskania kleistej konsystencji.
■ Wyłożyć do formy budyniowej lub żaroodpornego naczynia z okragłym dnem. Przykryć pergaminem, obwiązać sznurkiem i ściśle zawinąć w lnianą ściereczkę, zamoczoną w gorącej wodzie. Wstawić do dużego garnka z wodą i na małym ogniu gotować pod przykryciem ok. 6 godzin, uzupełniając wodę, tak aby stale sięgała do połowy naczynia.
■ Ostudzone ciasto wyjąć, owinąć nowym pergaminem i trzymać w chłodnym miejscu (nawet cały rok). Przed świętami ponownie owinąć ściereczką i gotować 2 i 1/2 godziny. Przed podaniem polać gorącym rumem lub brandy. Podawać z masłem z brandy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz